Ontdek de sector

Onderwijs

Help jij graag andere mensen of kinderen? Was jij vroeger op de basisschool al behulpzaam voor de jongere groepen? Vind jij het leuk om voor de klas te staan? Dan is de sector onderwijs iets voor jou!

Van leraarbasisonderwijs tot aan docent voortgezet onderwijs

In totaal bedient het Nederlandse onderwijs circa 2,5 miljoen leerlingen in het primair- en voortgezet onderwijs. Het mbo telt 500 duizendstudenten en het hbo en wo hebben samen 800 duizendstudenten. De arbeidsmarkt voor het onderwijs is krap. De instroom van nieuwe leraren is in het primair- en voortgezet onderwijs te laag om het aantal uitstromende leraren te vervangen.

 

Het onderwijs bestaat uit de volgende onderwijstypen:

  • primair onderwijs (po): basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs
  • voortgezet onderwijs (vo): praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo
  • middelbaar beroepsonderwijs (mbo): roc’s, aoc’s en vakinstellingen
  • hoger beroepsonderwijs (hbo): hogescholen
  • wetenschappelijk onderwijs (wo): universiteiten

 

Vrijwel alle mensen in Nederland hebben op een school gezeten of gaan naar school. Dat betekent dat er altijd leraren/docenten nodig zijn om dit vak uit te voeren. Heb jij een passie voor het overbrengen van kennis of lijkt het jou een inspirerende omgeving op een onderwijsinstelling? Kijk dan snel welke beroepen bij deze sector horen!

 

Past deze sector bij jou?

Zelftesten

Wil je graag meer inzicht krijgen in je loopbaan? Probeer eens een zelftest! Dit zijn de light varianten van onze uitgebreide loopbaantesten. Samen met een van onze loopbaancoaches kun je de eerste analyse bespreken. Zo kun jij gerichter op zoek naar de volgende stap in jouw loopbaan!

Wil je graag wat extra hulp? Ons team van loopbaancoaches staat voor je klaar. We helpen je met loopbaanvragen en geven advies op afstand. Plan een online of telefonische afspraak in via onderstaand formulier.

Uitgelichte bedrijven

Meld je nu aan voor een experience!

Je maakt vrijblijvend kennis met een bedrijf. Dit kan verschillende vormen hebben. Zo kun je onder het genot van een kop koffie gaan kennismaken. Alles rondom de Experience is erop gericht dat jij een goed beeld krijgt van een beroep en/ of bedrijf!

Heb jij een consulent? Noteer ook zijn/haar e-mailadres:
Hoe heb je ons gevonden? Via:

Loopbaancoaching

Wil je graag wat extra hulp? Ons team van loopbaancoaches staat voor je klaar. We helpen je met loopbaanvragen en geven advies op afstand. Plan een online of telefonische afspraak in via onderstaand formulier.

* We reageren eerst via mail om de verdere stappen en het contact af te stemmen

We ontvangen graag feedback

Onze website blijft in ontwikkeling, want we willen graag de meest volledige en recente informatie geven rondom sectoren en beroepen.

Om dit te kunnen doen ontvangen we graag jouw feedback. Mocht je iets hebben gezien op de website, of er ontbreekt juist informatie, stuur ons dan vooral jouw feedback via onderstaand formulier!